MENU

Bezoek showroom

U kunt onze showroom weer bezoeken. Ma-Wo op afspraak en van Do-Za van 10.00-17.00 uur bent u welkom!

Shop online of krijg persoonlijk advies via videocall | U kunt ons telefonisch en via mail bereiken

Gerecycled teak steeds POPULAIRDER!

We zien steeds vaker dat tuinmeubelen gemaakt worden van gerecycled teak. Waarom is dit momenteel zo populair? En wat houdt een tuinmeubel van gerecycled teak precies in?

Duurzaam teak

Teak is een Aziatisch hardhout en een buitengewoon duurzame houtsoort. Teak is een vettige, harde houtsoort met natuurlijke waterafstotende eigenschappen en daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden. Het teakhout droogt buiten minder snel uit dan andere houtsoorten. Daardoor kan teak prima het hele jaar door buiten blijven staan. Het is bestand tegen zowel regen, zon, weer als wind! De keuze om tuinmeubelen te laten maken van teak is dan ook logisch. Ze staan garant voor een lange levensduur. Teak zal, zodra het buiten komt te staan, vergrijzen. Deze verweerde uitstraling maakt uw teak tuinmeubelen tijdloos en geeft een stijlvolle uitstraling aan uw tuin!

Waarom gerecycled teak?

In de collectie van Royal Design hebben we meubels van hergebruikt teakhout, ook wel gerecycled teak genoemd. Doordat er de laatste jaren en enorme schaarste is ontstaan aan teakhout, is er gezocht naar andere manieren om aan teakhout te komen. De oplossing hiervoor is gevonden in teakhout wat al eens gebruikt is. Het hout is onder andere afkomstig van oude gebouwen die niet meer gebruikt worden, boten, spoorwegen en rijstbakken. Dit hout wordt op Java verzameld en door de lokale bevolking verkocht aan de fabrieken.

Elk stuk hout dat wij voor de tuinmeubelen selecteren is uniek. Uniek van structuur, nerf en kleur. Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en/of (open) noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt. Soms worden voor de meubelen opvulstukjes gebruikt om een grote plank te maken. Dit kan gebeuren als er ergens een knoest zat of als een stukje hout ontbreekt. Het opvullen gebeurt met een stevige lijm, waardoor dit niet een zwak punt is of kan worden. Opvulling geeft een mooi doorleefd karakter. Bij elke houtsoort zal er door de zon verkleuring ontstaan. Teakhout wordt zilvergrijs wanneer dit blootgesteld wordt aan zon, regen en wind.

Teak hout werkt, verkort dit de levensduur?

Teakhout is een natuurproduct, het hout blijft leven. Wanneer een tuinmeubel van teakhout buiten komt te staan, zal het hout direct gaan werken. Het veert mee door de wisselende temperaturen en wisselingen in de luchtvochtigheid. Er ontstaan barsten, scheuren en kieren in de tuinmeubelen. Dit is tevens het mooiste aan teakhout, het heeft een eigen leven en krimpt of zet uit bij de temperatuurschommelingen. Dit proces verkort niet de levensduur van uw tuinmeubel, maar zorgt wel voor een stoer en robuust karakter. Eventuele scheurtjes hoeft u niet op te vullen, het meubel blijft zo sterk als wanneer u het kocht! Teakhout is een natuurproduct.

 

Fotografie: Danielle Malenstein – Buonq.nl

 

 

 

  • Klanten waarderen ons met een 9,1!
  • Gratis bezorging door heel Nederland
  • Inspirerende showroom in Nunspeet
  • Handgemaakt en tijdloos design
Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak