MENU

Bezoek showroom
Royal Design

Onze showroom is geopend. Liever buiten de openingstijden langskomen? Dat kan ook.

Maak een afspraak | Bekijk de collectie

Teak tuinmeubelen buiten laten staan?

Teak is een Aziatisch hardhout en een buitengewoon duurzame houtsoort. Het is een vettige, harde houtsoort met natuurlijke waterafstotende eigenschappen en daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden. Het teakhout droogt buiten minder snel uit dan andere houtsoorten. Daardoor kan teak prima het hele jaar door buiten blijven staan. Het is bestand tegen zowel regen, zon, weer als wind! Toch is het verstandig, voor een lange levensduur, om teakhout te behandelen. Wij geven u hier graag meer informatie over.

 

Hoe teakhout behandelen?

Om zo lang mogelijk van uw nieuwe teakhouten tuinmeubelen te kunnen genieten voorzien wij u graag van de juiste informatie. Teak hout heeft weinig onderhoud nodig, maar hoe beter het behandeld wordt, hoe langer het mee zal gaan. Ongeacht welke behandelmethode (optie 1 of optie 2) u kiest, adviseren wij u altijd na gebruik van uw teakhouten tuintafel het blad schoon te maken met een natte doek. Dit zorgt ervoor dat vloeistoffen niet diep in het hout kunnen dringen. Om hardnekkige vuilresten te verwijderen, gebruikt u simpelweg een zachte borstel en wat water. Wees voorzichtig om de vezels niet definitief te beschadigen. Om die reden mag u nooit een hogedrukreiniger gebruiken om uw teakhouten tuinmeubelen mee te reinigen.

 

Optie 1: Teakhout laten vergrijzen

Teak zal, zodra het buiten komt te staan, vergrijzen. Deze verweerde uitstraling maakt uw teak tuinmeubelen tijdloos en geeft een stijlvolle uitstraling aan uw tuin! Vindt u het niet erg, maar juist mooi dat uw teakhouten tuinmeubelen gaan vergrijzen? Dan adviseren wij u uw teak tuinmeubelen zonder behandeling in de tuin te zetten! Zoals eerder benoemd, kan het teak hier tegen. Wel kan het voorkomen dat er bij aflevering nog wat houtstof op uw tuinmeubelen zit. Het zou zonde zijn als dit in uw nieuwe kussens komt. Om deze reden is het verstandig de banken en stoelen even af te nemen met een natte doek.

Aan het eind van het eerste seizoen zullen uw tuinmeubelen al een stuk grijzer zijn geworden. Voordat u ze opbergt onder een overkapping of hoes, adviseren wij u de meubelen op te frissen met een teak cleaner. Dit reinigt het teak grondig en diepgaand en verwijdert vuil en vlekken. Als u ze in het voorjaar dan weer tevoorschijn haalt, zijn ze direct klaar voor gebruik! De bruine kleur van het teak kan door de teak cleaner soms weer iets meer naar boven komen, maar de grijze kleur komt dan opnieuw vanzelf weer terug. Het afdekken van het teak is niet noodzakelijk, maar de levensduur wordt hiermee wel verlengd. Bij het kopen van een afdekhoes is het goed om te letten op het materiaal van de hoes. Plastic ademt bijvoorbeeld niet goed! Met ademend materiaal krijgt het teak meer zuurstof. Wilt u het helemaal goed aanpakken? Dan kunt u het teak in de winter laten ademen door de afdekhoes er op een mooie zonnige dag een paar uur af te halen.

 

Optie 2: Originele kleur van teakhout behouden

Bent u juist gevallen voor de honingbruine kleur van uw teak tuinmeubel? Dan wilt u liever niet dat uw tuinmeubel vergrijsd. Dit proces kunt u eenvoudig tegen gaan met een teak protector. Deze behoudt langer de honingbruine kleur van teak. Het is milieu-vriendelijk, doordat het 100% op waterbasis gemaakt is zonder giftige dampen. Met een doek brengt u de protector snel en gemakkelijk aan op uw tuinmeubelen. Heeft u uw tuinmeubel toch laten vergrijzen en wilt u het weer terugbrengen naar de originele kleur? Dan kunt u eenmalig onze teak cleaner gebruiken om het teak grondig en diepgaand mee te reinigen. U verwijdert tevens vuil en vlekken. Direct daarna behandelt u uw teak tuinmeubel opnieuw met de teak protector en is het weer mooi bruin!

 

Teak olie, teak sealer of teak protector?

Wij verkopen alleen een teak protector en geen sealer of een olie. Deze keuze hebben we gemaakt, omdat een teak protector de kleur tot 4 keer langer behoudt dan met een teak-olie. En tot twee keer langer dan met een teak sealer. Daarnaast is een olie vettig en niet goed voor uw kleding.

 

Teakhout Behandelen
Teakhout Schoonmaken

Hoe krijg je groene aanslag van houten tuinmeubelen?

Heeft u tussentijds groene aanslag op uw tuinmeubelen gekregen? Deze is gemakkelijk te verwijderen met de teak cleaner. Het groen verdwijnt en tegelijkertijd reinigt u het hout hiermee. Door de teak cleaner kan de bruine kleur van het teak wel weer meer naar voren komen. Zoals hierboven al eerder beschreven.

Met deze informatie hopen wij dat u een keuze kunt maken om uw teakhout op de juiste manier te behandelen.

Nieuws

We zijn op reis

Van 18 okt t/m 2 nov zijn wij op reis om allerlei moois in te kopen voor de showroom. In het voorjaar zullen we onze nieuwe collectie weer met veel plezier aan u presenteren. Vast een afspraak maken? Van harte welkom!

Maak een afspraak